Eredeti cikk: http://www.nyitottszemmel.hu/cikk/eletmod/hazi-gyogymodok-kincsestara—a-faszen/18

A faszén

Számos régi gyógymód használatát elfelejtettük már, pedig azok betegség idején gyorsan és hatékonyan segíthetnék gyógyulásunkat. Alkalmazásuk nem igényel különösebb szaktudást, nem okoznak nem kívánt mellékhatásokat, a szükséges eszközök pedig könnyen és olcsón beszerezhetők. Alkalmazásuk azonban ügyességet, jártasságot, időt igényel, őszinte, segítőkész odafordulást megbetegedett, bajbajutott szerettünk, embertársunk felé.
A házi gyógymódok közül most a faszénnel való gyógyításról szólunk, reméljük, olvasóink hasznára, örömére.

Dr. Don Miller, aki egy, az Egyesült Államokban működő életmódközpont munkatársa volt, élete során sokszor megtapasztalta a faszén csodálatos gyógyító hatását. Ő jegyezte le a következő történetet. „Miután leszereltem a hadseregtől, egy farmra költöztem. Arra gondoltam, hogy jó lenne néhány lovat is tartani, de nem értettem a lóvásárláshoz. Nem tanították az iskolában és a hadseregben sem. Vásároltam három hátaslovat, majd egy nap felhívott egy másik kereskedő, aki még egyet kínált nekem. Hiába szabadkoztam, hogy nem akarok több lovat venni, ő mégiscsak rábeszélt a látszólag jó vételre. Addig még nem ismertem a mondást: ’ne vegyél látatlanul lovat’. Amikor megérkezett az állat és tett egy kört az udvaron sétalépésben, rájöttem, hogy életem legrosszabb vásárát csináltam. Az egyik szemét alig tudta kinyitni és szörnyen rosszul nézett ki. Gondoltam, már áshatom is a sírját. De eszembe jutott, amit a faszénről tanultam, és elhatároztam, hogy kipróbálom szegény párán. Külsőleg és belsőleg is szüksége lesz rá, de hogyan etessem meg egy lóval? Ez egészen egyszerű volt. Vettem egy nagy tálat, beletettem a szenet, majd lenmagot szórtam rá, adtam hozzá egy kis vizet, almát vágtam bele és cukrot szórtam rá. Mindezt összekavartam és a lovam imádta. Aztán szenes borogatást készítettem, ráhelyeztem a ló szemére és letakartam. Minden nap megtettem ezt, és néhány hónap alatt a ló teljesen rendbejött, nyoma sem maradt a betegségnek. Isten egy csodálatos gyógyszerrel ajándékozott meg, a kancám pedig hamarosan egy teljesen egészséges kiscsikóval.”

A faszén fiziológiai tulajdonságai

A faszén nagyon érdekes szerkezetű anyag. Szemcséinek felületén kis rések vannak, melyeket csatornák kötnek össze egymással. A lyukacsos szerkezet miatt igen nagy a felülete, így képes saját súlyának többszörösét felszívni és ezáltal mindenféle mérgező anyagot megkötni. Egy centiméter élhosszúságú faszénkocka ezer négyzetméternyi, vagyis egy cm3 faszén 1 km2 felszívó felülettel rendelkezik. Ez az agyagénak negyvenszerese.
500 gramm faszén 50 000 millió pórust tartalmaz. Tömegének 97-100-szorosát képes megkötni pl. szén-monoxidból, 180-szorosát ammóniából, 165-szörösét kéngázból.
Különleges tulajdonsága, hogy a szervezetből nem szívja fel a tápanyagokat, és ezért azoktól nem fosztja meg szervezetünket. Mai kutatások azt is bizonyítják, hogy megköti a vírusokat és a baktériumokat, sőt a baktériumok termelte mérgeket is a belekben. Magába szívja a permetszerek, gyomirtók mérgeit, az idegen hormonokat, sőt még a radioaktív anyagok egy részét is, valamint az orvosságok melléktermékeit. A faszén gyógyhatásairól az utóbbi tíz évben csak angolul ötszáz tanulmány jelent meg tízezer tudományos referenciával.

A meghűléstől a daganatokig

A faszén, mondhatni, egyfajta univerzális „csodaszer”. Célszerű lenne minden otthoni gyógyszerszekrényben tartani belőle. Megszünteti a gyulladást és eltávolítja a mérgeket.
A faszenet használhatjuk belsőleg és külső pakolások formájában is, sőt még hatásosabb, ha a kétféle kezelést kombináljuk.
Jótékony hatása van pl. fájdalmas ízületek, vese- vagy májprobléma esetén. Igen gyors és hatékony segítség csípések és különböző gyulladások, úgymint torokgyulladás, májgyulladás, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, gyomorfekély ellen. Vízben jól oldható. Nincsen semmilyen íze, csak egy kissé szemcsés az állaga. Elfogyasztva nagyon hatásos az emésztési problémák enyhítésére, így puffadás, gázképződés vagy gyomorbántalmak esetén is elsőrendű segítség lehet. Hasmenés esetén is nagyon gyorsan hat. Ajánlott adagja felnőttek számára: egy pohár vízbe egy evőkanál faszénport keverni és meginni. Akinek kellemetlen a lehelete, mártsa bele a fogkeféjét egy kis faszénporba, súrolja meg fogait és eltűnik a kellemetlen szag, s még a fogai is fehérebbek lesznek tőle. Szagközömbösítő hatását kamatoztathatjuk otthonunkban, ha egy-egy adag faszénport a hűtőszekrénybe vagy a cipős szekrénybe helyezünk. De alkalmazhatjuk külső fertőzések, egyes bőrproblémák, mint például ekcéma, mérges szömörce kezelésére vagy bőrrák esetén. Mérgezés, kígyómarás esetén is hathatós segítség lehet. Házi kozmetikumként a cellulitisz kezelésére alkalmas borogatás formájában.

A faszénnek nincsenek mellékhatásai. Némelyeknél azonban enyhe székrekedést okozhat, mivel lelassítja a bélmozgást. Ennek az az oka, hogy a faszén odatapad a bél nyálkahártyájához, ezért lelassítja béltartalom áthaladását a beleken. Ezt a problémát megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával hidalhatjuk át. Azt azonban tudnunk kell, hogy a szén szervezetünkben hatástalanítja a többi gyógyszert, mivel méreganyagokként kezeli őket. Ezért ha pl. vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, vagy szívgyógyszereket szedünk, csak akkor vegyük be a faszenet, miután eltelt a gyógyszerek felszívódásához szükséges idő.
Külső használatánál ügyeljünk arra, hogy nyílt sebbe ne kerüljön, mert a faszénnek tetováló hatása van, örök foltot hagyhat a bőrünkön.

Ha érezzük, hogy valamilyen meghűlés vagy fertőzéses megbetegedés kezdődik szervezetünkben, fogyasszunk faszenet belsőleg. Érdemes ilyenkor nagyon sok vizet inni. Ez elárasztja a vírusokat, amelyek inkább a száraz környezetet kedvelik, így nem lesznek képesek olyan könnyen szaporodni. Ha a vizet a szénnel együtt használjuk, semlegesíti a mérgező anyagokat.

Ne feledjük: ez az egyszerű és csodálatos gyógymód is akkor segít igazán, ha figyelembe vesszük az egészséges életmód minden alapelvét, hiszen azok együttesen segítenek a betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Szoboszlai Andrea