Eredeti cikk: http://www.ma.hu/noitema.hu/81335/Tippek_7_koleszterincsokkento_elelmiszer
Miután minden ötödik amerikai magas koleszterinszinttel rendelkezik, nem meglepő, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek a legnépszerűbbek a piacon.
Az atorvastatin a leggyakrabban felírt ilyen gyógyszer világszerte, és bár úgy osztogatják, mint a cukorkát, csúnya mellékhatásokkal is járhat: többek között agressziót, fejfájást, izomfájdalmat és hasmenést válthat ki.
Pedig a koleszterinszint könnyedén csökkenthető a feldolgozott élelmiszerekben található zsírok kerülésével, és teljes kiőrlésű gabonák illetve zöldségek fogyasztásával.
A következő listában szereplő élelmiszerek magas rost, omega-3 zsírsav, lecitin, E- és C-vitamin, niacin és rutin tartalmuknak köszönhetően segítenek az artériák és a szív koleszterinlerakódásainak kitisztításában.
Hüvelyesek: bab, lencse, tofu, tempeh és szójabab
Teljes kiőrlésű gabonák: hajdina, rozs, quinoa és búzacsíra
Zöldségek: retek, torma, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma, snidling, zöld levelesek, káposzta, spenót, kelbimbó, brokkoli, spárga, zeller, tengeri zöldségek, uborka, gomba
Gyümölcsök: citrusfélék, paradicsom, csipkebogyó, banán és datolyaszilva
Diófélék és olajos magvak: mandula, mogyoró, lenmag, azték zsálya, tökmag, mák, dió, napraforgó
Halak: szardínia, lazac, makréla és számos mély/hideg tengeri hal
Olajok: természetesen mivel el akarjuk kerülni a káros telített zsírokat, a jótékony omega-9, oliva, mogyoró, mandula és szezám olajokat érdemes választani.